Jdi na obsah Jdi na menu

Mam další dvě mety.

4. 6. 2021

Rozhodl jsem se pro dvě věci co chci v zájmu ribařiny. 
1. lov na umělou mušku
2. udělat si umělou mušku
Lov na umělou mušku je se splávkem nebo se záťeží, je to stejné jako chytat na červy. A jelikož mám jen obyčejný prut né muškařský tak je to pro mě jasná volba. Muškařit by sa dalo například na Rokytce nebo na jiné mělké vodě ale lov na mušku se můžu na kterékoli mimopstruhové vodě a to se splávkem nebo s težkou montáží.
Mušky se dělí na suché a mokré pokud jsem to dobře pochopil tak mokrá muška klesne pod vodu a sucha by měla zůstat na hladině. Suchá muška by tedy měla být převážně na muškaření a mokrá na plavačka a položenou.
Už jsem koukal i na videa jak se mušky vážou a doslova na ně jde použít málem vše, jakýkoli materiál ať přírodní či umělí. Hodně se používá peří, nitě, příze ale i další materiáli různých struktur a barev, které zaručí že až bude muška na vodě nebo v ní bude realisticky mást ryby svím vzhledem a lákat je aby si na ni pochutnali. Mohou být i pestrobarevné a tudíš atraktivnější. Jsou mušky snadné ale i obtížné. 
Ale shledal sem že vybrat háčky je obtížnější nejen že se používá stará stupnice tedy čím vědší číslo tím menší háček ale používá se i nová stupnice kde čím vědší číslo tím vědší háček. To by nebyl takový problém pokud by byli někde k dohledání rozměry háčků alespoň odhadem, protože se háčky liší i tvarem a provedením. Ja jsem si dnes šel vyzvernout háčky č. 12 a byl jsem překvapen jak jsou malinké. Ale když když jsem koukal na ideální velikost na mušky psali na internetu velikost od 10 do 14. velikost 12 je asi pul cm velký háček a stupnice pokračuje až snad do velikosti 20 to už musí být háček na potěr.
Ale když jsem nad tím uvažoval tak i koupě těchto háčků není marná, na tento háček půjdou červici jedna báseň ale netuším jak to bude s težší rybou, aby mi ten háček nenarovnala, to se uvidí v praxi. Každopádně háčky využiju a koupím si ještě velikosti 8 a 10.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář